Hästmassage

gallery/b452e10da9b88b9b597b5f1bbe3e4341.lock

Jag är diplomerad hästmassageterapeut och erbjuder behandlingar till din häst.

 

Med massage händer följande:

 Blodcirkulationen ökar. Blodet transporterar näring och syre till minsta lilla cell och transporterar bort slaggprodukter som ska ut ur kroppen. Genom att blodcirkulationen ökar blir muskler och senor elastiska. 

Blodtrycket sänks. Det autonoma nevsystemet påverkas som gör att kärlväggarna slappnar av.

Hormonbalansen stimuleras då hästens egna lugnande ämnen endorfiner och oxytocin utsöndras.

Massage kan användas vid: Muskelspänningar, muskelkramper, rörelseinskränkningar, långvariga svullnader/gallor, dålig cirkulation, torra hovar, överben, subakut efter skada på muskel, sena eller ledband, trötthet, nervositet mm. 

 

De behandlingsmetoder jag använder är:

 En amerikansk idrottsmassage teknik för hästar efter Jack Meagher som i USA kallas Equine Sports Massage Therapy.

Tekniken är djupgående och innefattar även triggerpunkter.

 

 Strain and CounterStrain. Är en osteopatisk teknik kallad Ortobionomi där man behandlar hela nervsystemet efter grundaren Lawrence H. Jones.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lymfmassage

Är en massageform som innebär ett uförande av lätta strykningar i riktning mot och på de områden lymfnoderna sitter för att aktivera lymfvätskan. Lymfsystemet är ett otroligt viktigt system då det är kroppens försvar mot bl a bakterier och virus samt rensar ut slaggprodukter. Då lymfsystemet inte har någon egen pump utan drivs av rörelse, är det därför otroligt välgörande med massage och aktivitet. Om lymfsystemet blir blockerat uppstår ansamlingar av lymfvätska som bildar t ex gallor och svullnader under huden, försämrad hovkvalitet och svettrubbningar. Ökat flöde av lymfcirkulationen förbättrar dess funktioner som innebär b la bättre immunförsvar, frisk hud och päls samt förbättrad näringstillförsel.

 

Hästens kroppsvikt består av ca 60% muskler. Musklernas uppgift är att skapa rörelse, hållning, och kroppsvärme.

För att musklerna ska fungera optimalt och kunna utvecklas krävs att de är mjuka, smidiga och får tillräckligt med cirkulation och näring. Med tanke på de krav vi har både fysiskt och psykiskt av våra kära hästar som är världens största atlet, är det av stor vikt att vi tar hand om deras muskler genom b la regelbunden omvårdad, massage och stretching. Ta t ex de stora idrottsmän vi har, de skulle inte kunna tävla eller fungera på den nivån de är utan att ta hand om sina muskler med massage och stretching.

Även om man inte är på tävlingsnivå är det lika viktigt att ta hand om sin och sin hästs kropp för att må bra och förebygga mot skador, överbelastningar, åkommor, sjukdomar mm. 

 

 Massage ska ej användas vid:

Feber, infektioner, akuta inflammationer, frakturer, luxationer, onormal svullnad eller värme, akut hovböld, dräktigt sto, akut kolik, intag av smärtlindrande medel, lungblödning, smittsamma sjukdomar, direkt efter vaccination eller avmaskning, 1-2 veckor efter kortison injektion, 5-7 dagar efter skada då massage kan orsaka blödning i muskeln, tidigast 1,5 timme efter kraftfodergiva, hästen bör ej ha tränats innan.

Ortobionomi betyder läran om den naturliga rörelsen i organismen. Med ortobionomi jobbar terapeuten med att släppa muskelspänningar och öka rörligheten i leder genom att stimulera nervsystemet. När kroppen råkar ut för ett trauma (hästen ramlar och slår sig, sträcker sig osv), kan den ha ont länge efter olyckan, eller plötsligt få ont något år efter. Efter "traumat" skett är musklerna kontstant spända för att skydda "skadan", vilket resulterar i att leder blir påverkade och inte fungerar som de ska och fler åkommor och symtomer byggs på som grädden på moset! Varför släpper inte spänningarna? Jo, här kommer det fina muskelminnet och hjärnminnet in i bilden. Genom proprioseptorerna som är budbärare från hjärnan till muskler och leder och talar om i vilken position de ska befinna sig i, kan det uppstå en blockering.

Kroppen tar nästan alltid i för mycket när den ska försvara sig, därför kan t ex inflammationer uppstå i sår p g a att för mycket vita blodkroppar har skickats till området. Hjärnan har många gånger inte uppfattat att sviterna efter traumat läkt och fortsätter hålla muskler spända.

Med ortobionomi kan man återställa en felprogrammering. Behandlingsprincipen är, kan man säga en motsats till stretching. Genom att med mjuka och mycket långsamma rörelser kontrahera (dra ihop, spänna) muskeln ytterligare och stanna där i ca 90 sekunder, kan man programmera om hjärnan att det är dax att släppa taget om spänningarna. När hjärnan inser att det inte finns någon motivation till spänningen får proprioceptorerna information om hur de ska arbeta, vilket ofta leder till att man får långvariga resultat. När muskelspänningen släpper leder det till att leden normaliseras i sin funktion. Behandlingen är helt smärtfri och hästen visar oftast tydligt välbehag när spänningen håller på at släppa!

gallery/vintage_4_inner